Ut med skiten!

Ut med skiten!

Jag bestämde mig. “Ut med skiten” och nu har jag kastat ut skiten och mår fantastiskt, men det har varit en lång resa. Jag tänkte dela med mig till er om de insikter som ändrade min syn på prylar och att rensa.

Jag börjar med tre bekännelser från en hoarder.

Bekännelse nr 1: Jag har haft en mycket vanlig vana. Vanan är att fästa mig vid objekt och lägga känslomässigt värde i dem.

Bekännelse nr 2: Jag har också haft en vision om att jag ska vara personen som är redo. “Den där kan jag ha användning för någon gång”

Bekännelse nr 3: Jag shoppade tvångsmässigt när jag hade ångest och ljög om det ibland, speciellt när jag hade dåligt med pengar och visste att jag prioriterat mina surt förvärvade stålar fel. “Den var på rea” eller “Fick den av en kompis”. Jag ljög för mig själv och mina nära.

När jag funderar över vad jag tycker är viktigt i mitt liv så platsar inte materiella ting där egentligen. Visst, det är viktigt att uttrycka sig rätt till exempel klädmässigt för det signalerar grupptillhörighet, det är viktigt att känna sig fin etc etc. Jag köper allt det där, men när jag föreställer mig ett rikt liv så ingår varken kläder eller prylar i den bilden.

Jag kommer att hoppa över stegen som har tagit mig till mina insikter och istället försöka koka ner mina tankar och göra dem så tydliga som möjligt.

Min första insikt handlar om differentiering, alltså kategorisering och egentligen rangordning av tillhörigheter. För att det som är av känslomässigt värde för mig ska vara speciellt, så krävs det att det är utvalt. För att någonting ska vara unikt får inte allt vara unikt, för då är ingenting unikt..

Det är säkert många som reflekterat över “hipsterkulturen”. När alla ska vara unika, egna och speciella genom att inte vara mainstream, men slutar med att alla är likadana ändå. Att vara unik och egen blir det nya mainstream. Precis så är det med ens prylar. Att spara en gammal gympasko med trasig sula för att de någon gång ska lagas signalerar att de prioriteras till samma grad som dina bästa favvo-skor som piffar upp allt.

Nästa viktiga insikt är hur en pryl får dig att känna. När du får syn på de gamla gympaskorna - känner du att du att du blir glad och fylls av energi när du ser dem eller känner du dig otillräcklig för att du inte tagit tag i att laga dem?

Alla saker som inte ger dig en positiv känsla bör du inte ha omkring dig och behålla. Jag kallar dem “stressors”. Det är fysiskt spam. Det är skräppost som tar din uppmärksamhet och hindrar dig från att ta del av det viktiga.

Alla ofärdiga projekt eller grejjer som du inte använder av olika anledningar - gör dig av med dem. Den där klänningen som skär in lite konstigt, MEN som är av fantastisk kvalitet eller boken du fick i present men i ärlighetens namn aldrig kommer att läsa - “Ut med skiten”. Ger denna pryl dig en bra känsla - Behåll.

Vid rensning har jag också funnit prylar som är laddade av minnen. Gåvor från någon som jag vill minnas, eller från en viktig händelse eller resa. Dessa har jag extra svårt att göra mig av med, men har nu funnit en lösning.

Jag har numera en minnes-box med EN pryl för varje minne. Där sparar jag mina bästa minnen. Resten fotar jag och lägger i min minnes-mapp på min externa hårddisk eller laddar upp till molnet för att förevigas. Det är känslan från prylen jag vill spara - inte nödvändigtvis själva prylen i sig.

Avslutningsvis. Nätet WWW är fullt med tips på saker att sortera ut när du blivit hemmablind. Listor och tips. Vänd dig till Google. Hur organiserad du än är kommer du aldrig att få ordning med för mycket prylar omkring dig. Dela upp det i steg och RENSA. Det är en fantastisk känsla av ordning, kontroll och att välja dina prylar, istället för att låta dem välja dig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *